Nyomtatás
péntek, 20 november 2020 13:16

V. Dunántúli Mandulafa tehetségkutató konferencia

mandulafa 100A Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Kara 2020. november 18-án rendezte meg immár 5. alkalommal Dunántúli Mandulafa tehetségkutató konferenciáját.

A Dunántúli Mandulafa programsorozat célja, a gyerekek érdeklődésének fenntartása, a tudományos kutatás alapjaiban történő bevezetése. Célunk, hogy már kisiskolás korban sajátítsák el a diákok az önálló ismeretszerzés módszereit, fejlődjön önálló gondolkodásuk és kreativitásuk. A konferencia Janus Pannonius szellemiségét idézi fel. A költeményben a természeti kép és az egyéni sors kapcsolódnak össze, a külső látvány így vált sors jelképévé, az elszigeteltség, a veszélyeztetett kivételes érték szimbólumává. A konferencián hallhatók voltak ifjú kutatók, általános-, középiskolások kutatásai, melyek kivételes értéket képviselnek, hiszen különlegesen tehetséges fiatalok mutatták be mentoraik segítségével önálló kutatásaikat. A kis mandulafácska egyedül ágaskodott annak idején a Mecsek oldalában, szinte lehetetlen körülmények között borult virágba, hogy ha kevés sikerrel is, de felhívja a világ figyelmét magára. Kezdeményezésünk célja, hogy a mi tehetségeink ne maradjanak magukra, hanem segítő társakra, mentorokra leljenek, akik segíteni tudják tehetségük gyarapítását.

A márciusi találkozót a pandémia miatt el kellett halasztani. A jelenlegi helyzet sem tette lehetővé a személyes találkozást, így az online rendszerben a Microsoft Teams felületén tudtuk megrendezni konferenciánkat.  Az online megmérettetést 32 diák vállalta, Kaposvár és környéke általános és középiskoláinak kisdiákjai 7 szekcióban mutatták be legújabb kutatásaikat. A kutatási témák nagyon érdekesek és változatosak, felölelték azokat a problémákat, amelyek a mai fiatalokat foglalkoztatják.

Neves, 4 főből álló szakmai zsűri értékelte mindegyik szekcióban a teljesítményeket. A zsűrik munkájában az idén már 21 egyetemi oktató, kutató, valamint a szakterület elismert képviselője vett részt, akiknek a munkáját 7 hallgatói képviselő is segítette.

Minden évben a legjobb előadások nyomtatott kiadványban, tanulmánykötetben is megjelennek. Már az idei év tanulmánykötete is szerkesztés alatt van.

 

Helyezettek

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat